Espresso-kisokos
Az espresso a mindenki által ismert, régen csak ”feketének” hívott ital egy sűrű, krémes kávé.
Az ital története több mint 100 évre nyúlik vissza: Luigi Bezzera feltaláló volt az, aki Milánóban elkészített egy gőznyomásos kávégépet.
Az espresso kiválóságát a következő tényezők befolyásolják:
-
A kiváló minőségű, válogatott alapanyag: a zöld kávé.
-
Kevert blendeknél a lehetőleg magas arabica-tartalom.
-
A tiszta, adalékanyagoktól, klórtól és más, ízminőséget rontó tényezőktől mentes víz (ezért van a kávégépek alá vízkezelő beépítve).
-
Friss őrlés — made to order —, azaz a gépek akkor őrlik le a megfelelő mennyiséget, amikor megnyomjuk a kívánt gombot.
-
Megfelelő őrlőbeállítás.
Crema, az espresso koronája
Hogyan keletkezik? Amikor a meleg víz nagy nyomáson érintkezik a kávéőrleménnyel, a víz emulgeálja a kávéban található olajokat, illetve túltelíti CO₂-dal, melynek eredménye sok aprócska mikrobuborék melyek összeállva cremát eredményez.
A crema megjelenése összefügg a pörkölt, őrölt kávé szén-dioxid-tartalmával, ezért a színe, íze és vastagsága azt is elárulja, mennyire frissen pörkölt kávéból készült az ital.
Ha frissen pörkölt: a kávéban több szén-dioxid keletkezik, ezért a crema is vastagabb lesz, szinte buborékos szájérzettel párosítva. Ezért minél régebbi a kávé, annál vékonyabb lesz a készítés során megjelenő crema.
Ajaj…, túl sötét vagy világos a kávéd cremája?
Hogyan igyuk az espressót?
Egy másik örök dilemma: miért adnak kanalat az espressóhoz, ha a legtöbben „feketén” isszák?
Azért, hogy keverjük össze vele a kávénkat! Ez azért fontos, mert az állás során a crema elválik a víztől, ezért a kiegyensúlyozott íz (balanced taste) érdekében össze kell keverni és azonnal fogyasztani.
Végezetül fontos, hogy az elkészült espressót azonnal szervírozzuk, mert az állás során a kávé íze szétesik. Frissen a legfinomabb!
Minden a tudományról szól:
az ”extrakció” elmélete
A tökéletes espressónak az ízek egyensúlyával kell rendelkeznie. Az extrakció három fázisra bontható:
Dobd fel a napodat, és kóstold meg a Fresh Corner új kávékülönlegességeit!
Új kávé, friss lendület
Kóstold meg a Fresh Corner új kávékülönlegességeit: a Brazíliából származó, lágyabb ízvilágú 100% arabica single origint; illetve az arabica testes aromájának és a robusta gazdag ízének gyönyörű egyesüléséből született signature blend kávékat.
A kávé útja
Érdekel, hogy a friss aroma hogyan jut el Brazília kávéföldjeiről többek között hozzád?
Kattints és ismerd meg a kávé útjának 10 lépését
Fedezd fel kávékínálatunkat!
Együtt még jobb!
Frissítő kávéd mellé válassz egy hot dogot vagy ínycsiklandó szendvicseink egyikét!